Notícies

El microxip, el cens al RAC i el port d’una placa identificativa augmenten molt la possibilitat de recuperar el nostre animal en cas de pèrdua

06/08/2024

L'estiu és el moment de l'any que més gossos perduts arriben a la gossera, alguns amb xip però sense estar donats d'alta al Registre d'Animals de Companyia (RAC).

 “El meu gos porta xip, puc estar tranquil”.

Moltes persones pensen que, com que el seu animal té microxip, en cas de pèrdua seran contactats. Però sense registre al RAC, aquesta eina no és suficient! I d’aquí ve la confusió de moltes persones. El procediment ha anat canviant al llarg dels anys, i avui en dia són els veterinaris els responsables d’inscriure l’animal al RAC. Però fins fa poc temps no era així, i s’havia de fer un tràmit administratiu que moltes persones no han fet. Per aquest motiu, i en cas de dubte, consulteu el RAC (prop de qualsevol servei de tràmits de Govern o dels Comuns) per saber si el vostre gos està degudament censat amb les vostres dades.

Us expliquem la diferència entre microxip i Registre.

* El microxip s’implanta per un veterinari sota la pell de l’animal. És l’identificador de l’animal, i porta un número únic.

* El cens o registre al RAC (Registre d’Animals de Companyia) és obligatori i més que necessari. En cas de lectura del microxip, permet accedir a la informació de la família de l’animal i poder contactar-la. Sense registre, la lectura del microxip només indica un número!

* La placa identificativa també és molt important! Conté el nom de l’animal i el telèfon de contacte de la persona propietària. Aquesta petita eina pot accelerar moltíssim el procés de retorn del gos en cas de pèrdua, i poder evitar que hagi d’ingressar a la Gossera en molts casos.

En cas de que el vostre gos es perdi, els agents de circulació comunals, o el Cos de Banders en funció del cas, mitjançant un aparell lector efectuaran la lectura del microxip. Si l’animal te xip i està registrat, les vostres dades hi apareixeran i us contactaran per a que pugueu recuperar el vostre animal. Cas que no estigui registrat, com malauradament passa molt sovint, ens portaran el gos a la Gossera. Com a protectora, farem difusió a les nostres xarxes de la referida pèrdua, amb l’esperança que la seva família el pugui recuperar el més ràpidament possible. Aquest procés, que pot ser traumàtic pel gos, és fàcil d’evitar si s’han complert les obligacions de xip i de registre.

En el cas de les cessions entre propietaris, o de defunció de l’animal, és necessari fer l’actualització de les dades prop del RAC.

Un altre aspecte molt important és que la identificació només funciona territorialment. Un gos censat a l’estranger, encara que porti xip i estigui censat al seu país, no podrà fer l’objecte d’identificació a Andorra. Si el vostre animal està identificat fora d’Andorra, us heu d’adreçar a un veterinari d’Andorra per donar-lo d’alta al RAC.

Si desitgeu més informació al respecte, no dubteu en contactar-nos o demanar informació al vostre veterinari.